Valurile de Căldură (Heat Waves – HW) sunt evenimente meteorologice caracterizate prin temperaturi atmosferice ridicate (fiind mai mari decât 95% din temperaturile înregistrate în ultimii 20 de ani pentru aceeași perioadă) înregistrate de-a lungul a cel puțin trei zile consecutive.
În perioada de vară acestea pot fi resimțite mai intens în zonele urbane, acolo unde geometria spațiului urban, abundența clădirilor de piatră, lipsa spațiilor verzi și proprietățile termice ale suprafețelor urbane (ex. capacitatea asfaltului de a absorbi și menține căldura), corelate cu nivelurile ridicate de căldură atmosferică pot duce la crearea Insulelor de Căldură Urbană (ICU).
Fiind adesea asociate cu prezența anticiclonilor cu presiune atmosferică ridicată, viteză redusă a vântului și cer senin, Valurile de Căldură pot fi amplificate de Insulele de Căldură Urbană, astfel chiar dacă avem temperaturi relativ suportabile în zonele de la limita orașului sau cele rurale, aceste temperaturi pot crește cu mai mult de 10° C în interiorul orașului ca rezultat a ICU formată acolo.