fbpx
Schimbări Climatice

Septembrie 2020 – cel mai cald Septembrie inregistrat până acum la nivel global

  • Septembrie 2020 este cel mai cald Septembrie de la începutul înregistrărilor climatice, arată datele publicate de Copernicus Climate Change Service.
  • Astfel, Septembrie 2020 a inregistrat o temperatură cu 0.63°C peste media perioadei de referință (30 ani – 1981-2010).
  • În Europa, Septembrie 2020 a atins un nou record de temperatură,  fiind cu 0.2°C mai cald decât Septembrie 2018 – cel mai cald Septembrie înregistrat până în 2020.
  • Anomaliile de temperatură în Articul Siberian au dus deasemenea la un minim istoric al ghețarilor Arctici.

Septemrbie 2020 - temperaturile medii in creștere la nivel global și in Europa.

Datele publicate astăzi, 7 Octombrie 2020 de Programul Copernicus arată că Septembrie 2020 este cel mai cald Septembrie de la începutul înregistrărilor climatice. Fiid cu 0.63°C peste media perioadei de referință (1981-2010), luna precedentă confirmă tendința ascendentă a temperaturilor anuale și a anomaliilor intra-anuale. Septembrie 2020 este cu 0.05°C mai cald decât Septembrie 2019 și cu 0.09°C decât Septembrie 2016, următoarele acestea fiind trei cele mai calde luni Septembrie înregistrate până acum. 

Datele înregistrate de Copernicus arată că anomaliile de temperatură de la an la an au aceeași structură, astfel dacă comparăm anul 2016 (cel mai cald an de până acum) cu 2020, observăm un pattern similar al anomaliilor și temperaturilor extreme.

Nivel minim al ghețarilor Arctici înregistrat în Septembrie 2020.

Datele sateliților arată un nivel ridicat al temperaturilor pentru Septembrie 2020, pronunțate în special în zona Articului Siberian.

Din cauza temperaturilor ridicate în cursul lunilor Iunie și Iulie, precum și a temperaturilor ridicate pentru Septembrie, nivelul ghețarilor arctici a fost extrem de scăzut anul acesta. Astfel putem observa menținerea tendinței ingrijorătoare de la an la an, a anomaliilor legate de acoperirea cu gheață a Arcticului.

Copernicus – este Programul Uniunii Europene de Monitorizare a Pământului, uitându-se la planetă și mediul înconjurător pentru beneficiul cetățenilor Europeni. Acest program oferă date bazate pe inregistrările Sateliților și a observatoarelor non-spațiale.

Programul este coordinat și administrat de Comisia Europeană. Principalii parteneri de implementere sunt Statele Membre, Agenția Spațială Europeană, Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici, Centrul European pentru prognoze meteo pe durate medii și lungi, Agențiile UE și Mercator Ocean.

Mai multe informații despre program găsiți aici.

1 thought on “Septembrie 2020 – cel mai cald Septembrie inregistrat până acum la nivel global

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *