fbpx
Schimbări climatice și societatea

The Lancet Planetary Health: Milioane de vieți salvate anual dacă cerințele tratatului climatic de la Paris vor fi respectate până în 2040.

Acest articol se bazează pe studiul publicat de curând de cei de la The Lancet Planetary Health Jurnal. Pentru mai multe detalii despre metodologie, date și rezultate pot fi găsite aici.

Conform unui studiu al celor de la The Lancet Planetary Health Journal, respectarea măsurilor cerute prin tratatul climatic de la Paris va duce la salvarea a 6.4 milioane de vieți anual în 9 state ce au jumătate din populația lumii și sunt responsabile pentru 70% din emisii la nivel global. Acestea sunt Brazilia, China, Germania, India, Indonesia, Nigeria, Africa de Sud, Marea Britanie și Statele Unite. Principalul scop al tratatului de la Paris, intrat în vigoare în Noiembrie 2016, este de a limita încălzirea temperaturilor globale sub pragul de 2 grade Celsius. Un pas important în aceste sens este prezentarea planurilor individuale la nivel statal cunoscute  ca Nationally Determined Contributions (NDCs).

Ian Hamilton, profesor universitar la Institutul de Energie la UCL și director executiv al grupului Lancet, declara în cadrul studiului:

Spre deosebire de beneficiile directe ale mitigării emisiilor de carbon care sunt pe termen lung și sunt văzute ca limitare a daunelor cauzate, beneficiile adiționale în privința sănătății ale politicilor climatice ambițioase au un impact pozitiv imediat. Mesajul este cât se poate de clar. Respectarea cerințelor tratatului climatic de la Paris va salva milioane de fatalități premature anual și va îmbunătăți calitatea vieții pentru milioane de persone.”

Studiul arată că respectarea cerințelor tratatului de la Paris pentru cele 9 țări ar duce la salvarea a 1.2 milioane de vieți datorită aerului mai curat, de asemenea îmbunătățirea drastică a vieții persoanelor cu afecțiuni respiratorii cronice. De asemenea  5.8 milioane ar fi salvate printr-o dietă mai sănătoasă. Spre exemplu în Germania s-ar evita moartea anuală a 181 per 100,000, în SUA  171 per 100,000 iar China 167 per 100,000. De menționat este faptul că studiul se bazează pe predicții demografice și varii prognoze ale trendurilor socio-economice in statele respective.

COP 26 din Glasgow va fi un eveniment cu o deosebită importantă. UK și UE își vor propune NDC-uri mai exigențe, China a anunțat că dorește să ajungă la stadiul carbon-neutral înainte de 2060. Administrația lui Joe Biden a promis că SUA vor ajunge la zero-emisii cel târziu în 2050. În ciuda acestor anunțuri, în actualul ritm riscăm o încălzire de 2.5 grade până la sfârșitul secolului.

Margaret Chan, fostă directoare a OMS declara:

Este foarte important să conștientizăm miliardele salvate prin îmbunătățirea sănătății a milioane de persoane anual. Populații mai sănătoase vor fi capabile să reziste mai bine la viitoare șocuri sanitare. Noi NDC-uri vor fi stabilite și este esențial ca în planurile de recuperare COVID 19 să integrăm obiective de îmbunătățire a sănătății și mediului înconjurător”. 

Cum politicile climatice pot salva vieți?

Practic putem discuta despre doua scenarii majore când ne referim la politicile climatice implementate în cadrul acordului de la Paris:

  1. Sustainable Pathway Scenario (SPC) ce implica respectarea a mai multor criterii: eradicarea foametei, îmbunătățirea substanțială a sănătății fizice și psihice, utilizarea energiei regenerabile la un preț accesibil, și
  2. Health in all climate Policies Scenario (HPS)- Scenariu ce ia în considerare implicații cu privire la sănătate a politicilor climatice și include măsuri conforme tratatului de la Paris ce urmăresc maximizarea beneficiilor de sănătate auxiliare

Impactul măsurilor climatice poate fi unul major și salva un număr important de vieți (sursa: Studiul The Lancet Planetary Health)

În concluzie

Acest studiu ne arată beneficiile politicilor climatice și potențialul imens de a salva și îmbunătăți vieți. O coordonare între 196 state membere ale tratatului climatic de la Paris este și va fi dificilă. De asemenea acest studiu cuprinde doar 39 NDC-uri + 27 ale statelor membre UE. Așadar, pe lângă implementarea și creșterea cerințelor tratatului de la Paris este necesară adunarea de date de la cât mai multe state țînând cont de fluctuații demografice substanțiale ce vor avea loc în următoarele 3 decenii. Îmbunătățirea dietei prin reducerea consumului de carne roșie și produselor procesate corelată cu accesibilitatea la fructe și legume proaspete, îmbunătățirea calității aerului și apei sunt factori esențiali ce vor duce la salvarea și îmbunătățirea a milioane de vieți anual, fie că vorbim de populația Chinei sau a României. Rămâne de văzut ce acțiuni vor fi luate după COP 26 din Noiembrie 2021 și dacă principalii actori la nivel global vor accelera măsurile discutate in articolul celor de la Lancet.  

Pentru România această discuție este importantă și relevantă. Conform Societății Române de Pneumologie în România sunt approximate 1 milion de persoane ce suferă de astm, în condițiile în care calitatea aerului în mari orașe precum București și Ploiești este deseori precară. Datele de la Societătea Româna de Diabet arată că 1 din 10 români are diabet (~1.5 milioane). Așadar pe termen scurt și lung implementarea măsurilor tratatului de la Paris va permite salvarea a mii de vieți anual în România, daca măsurile de mediu vor fi accelerate atât la nivel global, național cât și local.

Vlad Radu Zamfira

Vlad Radu Zamfira (Master of Arts Archaeology & History, Certificate of Postgraduate Studies Mediterranean & Venetian 16th century History (1559-1581) University of Aberdeen, Scotland), Contributor Info Clima. Subiecte: politici in USA & EU referitoare la climate change si impactul acestora. Analiza asupra Green New Deal in USA si Europa. Politici sustenabile in Scotia legate de industria berii, whiskiului si producerea de energie regenerabila. Arheologie costala si impactul schimbarilor climatice asupra comunitatilor costale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *